Voor kinderen, ouders, leerkrachten en (jeugd)behandelaren.
Ontwikkeld onder leiding van Marijke Uithol.
De PPMU werkt naast evidence-based behandelmethoden ook met de Butskees-methode®. Zie www.butskees.nl voor meer informatie.
Wil jij als ouder, leerkracht of behandelaar dat je kind zich goed kan uiten?
Dat hij/zij zich fijn voelt?
En zo goed mogelijk kan omgaan met de ups en downs van het leven en de gevoelens die daarbij horen?
Weet jij wat er zich allemaal afspeelt in de binnenwereld van je kind?
- Butskees is dé methode om te weten wat er omgaat in je kind.
- Butskees is dé methode om je kind te leren (aangeven) wat hij/zij denkt en voelt.
- Butskees is dé methode om je kind te leren oplossingen te bedenken.
Misschien heb je (of behandel je, of geef je les aan) een kind dat snel boos is, opvliegend, niet meer voor rede vatbaar, schreeuwt, vloekt, slaat, schopt of duwt. Of misschien kruipt jouw kind juist weg, is bang, praat niet of blokkeert. De aanleiding is niet altijd duidelijk en daarmee is het erg onvoorspelbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren en het gebeurt weer. Alles wat je probeert, werkt maar even.
Met de Butskees-methode® maakt het niet uit wat de oorzaak is: ieder kind en iedere ouder, leerkracht of behandelaar heeft baat bij de Kezen-aanpak.
Je voelt je wanhopig als ouder, leerkracht of behandelaar en zit er misschien wel even helemaal doorheen. Gelukkig zijn moeilijke emoties veel minder moeilijk als je weet wat je kan doen om je kind te helpen. Met de juiste benadering kun je al snel positieve stappen zetten.
Hoe je je kind beter kan begrijpen
Met de Butskees-methode® krijg je tools om anders met je kind aan de slag te gaan. Je wordt getraind in het anders reageren op de emoties van je kind. Je leert het gedrag van je kind met andere ogen te bekijken en te verwoorden, zodat zij op hun beurt hun binnenwereld leren verwoorden. Het begint bij voelen ‘wat gebeurt er nou eigenlijk bij mij’.
Na het lezen van het boek ga je het gedrag van je kind beter begrijpen.
Zelf aan de slag!
Ga je aan de slag met het werkmateriaal, dan krijgt je daarbij ook handvatten hoe je oplopende spanning bij je kind beter kan herkennen. Daarmee kun jij je kind helpen de oplopende spanning bij zichzelf te leren herkennen en leren wat zij kunnen doen om deze spanning te verminderen. Omgaan met oplopende spanning noemen we ook wel reguleren.
Hulp bij het inzetten van de methode
Het materiaal wordt ingezet bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Geen ‘zware’ therapie nodig, maar wel een handje nodig bij het leren uiten en het inzetten van de methode? Als ouder kun je zelf aan de slag met het werkpakket, de video’s, oefeningen, uitleg, werkbladen en het leuke educatief spelmateriaal. Er zijn ook praktijken die een begeleidingsperiode aanbieden voor kinderen en hun ouders. Deze begeleidingsperiode kan worden ingezet na een behandelperiode, of op zichzelf staand, afhankelijk van de klachten.
PPMU is gevestigd in Bodegraven.
Woon jij verder weg? Check dan deze site voor aangesloten praktijken.
De uitlegbladen
Daarvoor is het belangrijk dat kinderen -hoe klein ze ook zijn- verontschuldigd worden voor wat er gebeurt; het overkomt ze letterlijk. Uitleg van de werking van het brein is essentieel. In de Butskees-methode® zijn deze uitlegbladen belangrijk ondersteunend materiaal; moeilijke ingewikkelde termen worden eenvoudig uitgelegd en weergegeven.
De oefenbladen
Na de uitleg ga je met je kind aan de slag met gerichte oefeningen. Deze oefeningen zijn voor alle kinderen (en zelfs voor volwassenen) vanaf de basisschoolleeftijd. Er zijn verschillende oefenvormen om zo te kunnen aansluiten bij ieder kind: creatieve opdrachten, visualisatie opdrachten, doe-opdrachten, schrijfopdrachten, noem maar op.
De werkbladen
Bij de oefeningen horen soms werkbladen waar kinderen dingen op kunnen schrijven, zoals een Eerste hulp met Kees werkblad, waarop het kind voor zichzelf noteert waardoor de spanning oploopt en wat hij/zij nodig heeft om weer een Butskees te worden.
De jonkies (0-4 jaar)
Voor de hele jongere kinderen zijn de Kezenkaartjes zeer geschikt. Kinderen leren over hun binnenwereld door wat de omgeving hen daarover terug geeft. De Kezenkaartjes spreken jonge kinderen aan én helpen ouders aandacht te geven aan 6 van de meest voorkomende uitingen. Hoe je de Kezenkaartjes inzet leer je ook als Trainkees.
Blijmakertjes
Naar werkmateriaal heeft de Butskees-methode veel educatief (spel)materiaal zoals een Butskees-Kwartet en de Plankees-Schoolagenda. Check de webshop voor alle producten en bekijk de video’s bij de producten!
Met het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket (2 bewaarmappen) van de Butskees-methode® krijg je handvatten, zodat jij je kind steeds beter begrijpt en het contact tussen jullie verbetert. Je voelt je zekerder als ouder, leerkracht of behandelaar en kan weer verbinding maken met het kind. Je relatie met het kind zal verbeteren; door de positieve ervaringen groeit het vertrouwen van het kind in jou.
Door aan de slag te gaan met het werkmateriaal:
- Zullen er minder escalaties zijn.
- Weet jij hoe te handelen als het kind boos, bang of verdrietig is.
- Zal jouw gevoel van onmacht afnemen.
- Nemen de positieve contactmomenten tussen jou en je kind toe.
- Zal jouw kind beter in staat zijn aan te geven (al dan niet met woorden) wat er zich van binnen bij hem/haar afspeelt.
- Plant je zaadjes voor later: als jij je kind nu kan leren hoe hij/zij zich goed kan uiten, heeft je kind daar zijn hele leven profijt van.
- Wordt gezelligheid een vanzelfsprekendheid
Buitenwereld vs. binnenwereld
De buitenwereld is makkelijk: je zíet het kind huilen, schreeuwen, wegduiken, schoppen, enz. Die binnenwereld is maar lastig: is hij/zij boos? Bang? Maakt hij/zij zich zorgen? Voelt hij/zij zich tekort gedaan? Waarom?
Als ouder/leerkracht/volwassene handelen wij maar al te graag (en vaak te snel) op het uiterlijke gedrag: Heeft het kind iemand anders pijn gedaan? Krijgt het straf en regels om dat de volgende keer te voorkomen. Moet het kind huilen? Dan troosten we. Maar weten we daadwerkelijk de reden achter het gedrag? Weten we écht de behoefte van het kind? En kunnen we niet beter dáár een oplossing voor verzinnen?
Butskees is een neutrale naam. Door je binnenwereld een naam te geven, creëer je een afstand tussen de buitenwereld en die ingewikkelde binnenwereld. Die afstand is voor het kind nodig om met frisse ogen te kijken ‘wat is hier nou eigenlijk aan de hand?’ en daarna met hulp van jou te bedenken ‘hoe kan ik dit oplossen?’.
Jij kan als ouder ook thuis aan de slag met de methode!
Heeft jouw kind een extra zetje nodig om zich weer lekker in zijn vel te voelen? Dan heeft de Butskees-methode de volgende opties:
Snel naar:
De 10 van Butskees
- Een 4-minuten pitch van Marijke over de Butskees-methode: bekijk de introductievideo
- Wie zijn die Kezen? In deze video stellen zij zich voor. En je kennis checken doe je daarna in de Butskees-quizzz.
- Ga aan de slag met de gratis downloads.
- Koop de Starterskit en je kan meteen van start. Wat daarin zit, check je hier.
- Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook meer leren over de onderbouwing en gesprekstechnieken? Schaf het Butskees-Basisboek aan.
- Kies ander leuk (educatief) spelmateriaal, zoals het Butskees-Kwartet, de Plankees Schoolagenda en het Vakantiedag-doeboek.
- Ga voor de topper! Het Uitleg,- Oefen- en Werkbladenpakket: 2 mappen vol met uitlegbladen, oefeningen en werkbladen. Wat daarin zit, check je hier.
- Wil je tips over hoe je het werkmateriaal kan inzetten (de oefeningen, uitlegbladen en werkbladen): Volg dan de Butskees-introductietraining.
- Ben je een Fankees geworden? Word lid van de Butskees-Platform: krijg toegang tot al het cursusmateriaal: (animatie)video’s waarin de oefeningen uitgelegd worden, alle werkbladen, webinars en meer!
- Wil je persoonlijke hulp bij het inzetten van de Butskees-methode? Kijk dan naar de optie 1-op-1 begeleiding.
De Butskees-methode® is er voor iedereen! Ouders, leerkrachten en professionals
Om te kunnen mentaliseren moet je je kunnen voorstellen wat anderen zouden kunnen denken of voelen… maar ook
begrijpen dat dit anders kan zijn dan wat je zelf denkt en voelt.
Er bestaat al veel materiaal en toch is deze methode anders. Benieuwd waarom? De methode is ontstaan vanuit de nieuwste (en oude) inzichten betreffende het voorspellende brein in combinatie met Cognitieve gedragstherapie, Acceptance and Commitment Therapy, met een vleugje hechtingstheorie, het triune brain model en 13 jaar werkervaring er overheen gestrooid.
- Kijken: video voorstellen Kezen
- Lezen: iedere Kees stelt zich voor
- Spelen: Butskees-Quizzz
- Leren: uitleg over je binnenwereld
- Luisteren: Marijke legt uit over de Butskees-methode
Ga naar www.butskees.nl voor meer informatie!
Uitleg voor kinderen
Butskees is net als jij! Butskees vindt dezelfde dingen leuk als jij en gaat overal mee naar toe in je leven.
Je ziet hem niet altijd, maar hij is er wel. Butskees ís namelijk jouw binnenwereld.
Er is alleen één groot verschil: aan Butskees zie je altijd hoe hij zich voelt.
Hij verandert van kleur!
Butskees zegt ook dingen tegen je.
- Zit je lekker in je vel, dan is Butskees jouw binnenwereld. Je bent iets aan het doen wat je leuk vindt, je voelt je vrolijk.
- En als er iets vervelends gebeurt, dan kan het zijn dat je je vanbinnen verdrietig voelt. Of je zorgen maakt. Groene butskees verandert in blauwe Sipkees en zegt dan bijvoorbeeld ‘Niemand vindt je aardig hoor!’ of ‘Het komt nooit meer goed’. Het zijn niet-helpende gedachten.
- Of als je bang bent, is hij paars en zegt Bangkees ‘Bangerik! Stel je niet zo aan’! Of misschien wel ‘Ahhh, blijf maar lekker thuis, want het is wel heel spannend!’.
- Als iets je boos maakt, omdat het niet eerlijk gaat, of anders dan je in je hoofd had, wordt hij rode Booskees. Booskees zegt hij bijvoorbeeld ‘Stommeling!’ tegen je of ‘Dat is echt niet eerlijk!’.
- Zwarte Pniekees (spreek uit als Paniekkees; alle Kezen hebben maar 1 lettergreep ;-)) is heel duidelijk: er is geen andere manier dan vechten, wegrennen of je verstoppen. Je ziet Pniekees aan de buitenkant door schreeuwen, schelden, schoppen, slaan, onder je tafel kruipen, huilen en er helemaal niets meer van snappen.
- En soms heb je van die dagen, dan wil je gewoon niet. De meester of juf vraagt je wat en je hebt er gewoon geen zin in. Je vader of moeder vraagt wat en je antwoord is gewoon NEE! Oh jee, daar is gele Neekees!