De PPMU werkt naast evidence-based behandelmethoden ook met de Butskees-methode®. Zie www.butskees.nl voor meer informatie en bekijk de uitgebreide webshop met materialen.

Voor kinderen, ouders, leerkrachten en jeugdprofessionals – opgericht door Marijke Uithol.
Bekijk hier de gratis introductie-webinar (45 minuten).

Iedereen kan het Kezenparcours-spel spelen! Uitgebreide speluitleg aanwezig. Bestel het hier!
Klik op de foto voor meer informatie en het inkijkexemplaar.

Wil jij als ouder, leerkracht of behandelaar dat je kind zich goed kan uiten?

Dat hij/zij zich fijn voelt?

En zo goed mogelijk kan omgaan met de ups en downs van het leven en de gevoelens die daarbij horen?

Weet jij wat er zich allemaal afspeelt in de binnenwereld van je kind?

  • Butskees is dé methode om te weten wat er omgaat in je kind.
  • Butskees is dé methode om je kind te leren (aangeven) wat hij/zij denkt en voelt.
  • Butskees is dé methode om je kind te leren oplossingen te bedenken.

De Butskees-methode® wordt ingezet op scholen, in de thuissituatie en in (kindercoach)praktijken en instellingen. Klik hier om de mogelijkheden te bekijken om jezelf te scholen in de methodiek.

Herken je dit?
Misschien heb je (of behandel je, of geef je les aan) een kind dat snel boos is, opvliegend, niet meer voor rede vatbaar, schreeuwt, vloekt, slaat, schopt of duwt. Of misschien kruipt jouw kind juist weg, is bang, praat niet of blokkeert. De aanleiding is niet altijd duidelijk en daarmee is het erg onvoorspelbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren en het gebeurt weer. Alles wat je probeert, werkt maar even.

Met de Butskees-methode® maakt het niet uit wat de oorzaak is: ieder kind en iedere ouder, leerkracht of behandelaar heeft baat bij de Kezen-aanpak.

Je voelt je wanhopig als ouder, leerkracht of behandelaar en zit er misschien wel even helemaal doorheen. Gelukkig zijn moeilijke emoties veel minder moeilijk als je weet wat je kan doen om je kind te helpen. Met de juiste benadering kun je al snel positieve stappen zetten.

Door aan de slag te gaan met het werkmateriaal:

  • Zullen er minder escalaties zijn.
  • Weet jij hoe te handelen als het kind boos, bang of verdrietig is.
  • Zal jouw gevoel van onmacht afnemen.
  • Nemen de positieve contactmomenten tussen jou en je kind toe.
  • Zal jouw kind beter in staat zijn aan te geven (al dan niet met woorden) wat er zich van binnen bij hem/haar afspeelt.
  • Plant je zaadjes voor later: als jij je kind nu kan leren hoe hij/zij zich goed kan uiten, heeft je kind daar zijn hele leven profijt van.
  • Wordt gezelligheid een vanzelfsprekendheid

Hoe je je kind beter kan begrijpen

Met de Butskees-methode® krijg je tools om anders met je kind aan de slag te gaan. Je wordt getraind in het anders reageren op de emoties van je kind. Je leert het gedrag van je kind met andere ogen te bekijken en te verwoorden, zodat zij op hun beurt hun binnenwereld leren verwoorden. Het begint bij voelen ‘wat gebeurt er nou eigenlijk bij mij’.

Na het lezen van het boek ga je het gedrag van je kind beter begrijpen.

Zelf aan de slag!

Ga je aan de slag met het werkmateriaal, dan krijgt je daarbij ook handvatten hoe je oplopende spanning bij je kind beter kan herkennen. Daarmee kun jij je kind helpen de oplopende spanning bij zichzelf te leren herkennen en leren wat zij kunnen doen om deze spanning te verminderen. Omgaan met oplopende spanning noemen we ook wel reguleren.

Buitenwereld vs. binnenwereld

De buitenwereld is makkelijk: je zíet het kind huilen, schreeuwen, wegduiken, schoppen, enz. Die binnenwereld is maar lastig: is hij/zij boos? Bang? Maakt hij/zij zich zorgen? Voelt hij/zij zich tekort gedaan? Waarom?
Als ouder/leerkracht/volwassene handelen wij maar al te graag (en vaak te snel) op het uiterlijke gedrag: Heeft het kind iemand anders pijn gedaan? Krijgt het straf en regels om dat de volgende keer te voorkomen. Moet het kind huilen? Dan troosten we. Maar weten we daadwerkelijk de reden achter het gedrag? Weten we écht de behoefte van het kind? En kunnen we niet beter dáár een oplossing voor verzinnen?
Butskees is een neutrale naam. Door je binnenwereld een naam te geven, creëer je een afstand tussen de buitenwereld en die ingewikkelde binnenwereld. Die afstand is voor het kind nodig om met frisse ogen te kijken ‘wat is hier nou eigenlijk aan de hand?’ en daarna met hulp van jou te bedenken ‘hoe kan ik dit oplossen?’.

Hulp bij het inzetten van de methode

Het materiaal wordt ingezet bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Geen ‘zware’ therapie nodig, maar wel een handje nodig bij het leren uiten en het inzetten van de methode? Als ouder kun je zelf aan de slag met het werkpakket, de video’s, oefeningen, uitleg, werkbladen en het leuke educatief spelmateriaal. Er zijn ook praktijken die een begeleidingsperiode aanbieden voor kinderen en hun ouders. Deze begeleidingsperiode kan worden ingezet na een behandelperiode, of op zichzelf staand, afhankelijk van de klachten.

PPMU is gevestigd in Bodegraven. Woon jij verder weg? Check dan deze site voor aangesloten praktijken.


Word lid van de Butskees-Platform: krijg toegang tot al het online materiaal: de prenten, Contextkaarten, video’s met uitleg over de werkbladen, (animatie)video’s, alle werkbladen, webinars en meer!


Met het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket (2 bewaarmappen) van de Butskees-methode® krijg je handvatten, zodat jij je kind steeds beter begrijpt en het contact tussen jullie verbetert. Je voelt je zekerder als ouder, leerkracht of behandelaar en kan weer verbinding maken met het kind. Je relatie met het kind zal verbeteren; door de positieve ervaringen groeit het vertrouwen van het kind in jou.
Bonus: bestel nu en ontvang het Even napraten notitieblok, de Kezenkaartjes en de Kennismakingskaarten er gratis bij!

De Uitlegbladen

Daarvoor is het belangrijk dat kinderen -hoe klein ze ook zijn- verontschuldigd worden voor wat er gebeurt; het overkomt ze letterlijk. Uitleg van de werking van het brein is essentieel. In de Butskees-methode® zijn deze uitlegbladen belangrijk ondersteunend materiaal; moeilijke ingewikkelde termen worden eenvoudig uitgelegd en weergegeven.

Voorbeeld van een uitlegblad

Oefeningen

Na de uitleg ga je met je kind aan de slag met gerichte oefeningen. Deze oefeningen zijn voor alle kinderen en sommige oefeningen zelfs voor volwassenen 😉 . Er zijn verschillende oefenvormen om zo te kunnen aansluiten bij ieder kind: creatieve opdrachten, visualisatie opdrachten, doe-opdrachten, schrijfopdrachten, noem maar op.

Werkbladen

Een dikke werkbladenmap is speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd, zoals een Eerste hulp met Kees werkblad, waarop het kind voor zichzelf noteert waardoor de spanning oploopt en wat hij/zij nodig heeft om weer een Butskees te worden.

Blijmakertjes

Naar werkmateriaal heeft de Butskees-methode veel educatief (spel)materiaal zoals het Kezenparcours-spel een Butskees-Kwartet en de Plankees-Schoolagenda. Check de webshop voor alle producten en bekijk de video’s bij de producten!


Ook voor de hele jongere kinderen zijn de technieken en een aantal oefeningen en materialen geschikt, zoals de Kezenkaartjes (of maak zelf gehaakte Kezen met dit 3-in-1 haakpatroon van de Kezen).



De Butskees-methode® is er voor iedereen! Ouders, leerkrachten en professionals

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!