This is me!

Ik ben Marijke Uithol, GZ-psycholoog, Registerpsycholoog NIP | Kinder & Jeugd en EMDR-therapeut Europe Practitioner. Misschien zeggen deze termen jou niets, helemaal niet erg. Waar het om gaat is dat ik als psycholoog sinds 2008 ruime ervaring heb in het behandelen van psychische klachten, waarin ik mij met name in angst, trauma en rouw gespecialiseerd heb.

Ik ben geschoold in Cognitieve Gedragstherapie (de best onderzochte en meest efficiënte therapievorm voor veel verschillende klachten), EMDR zowel basis als vervolgopleiding, Schematherapie, Systeemtherapie, zintuigelijke informatieverwerking en Acceptance and Commitment Therapy. Ik heb na de opleiding Klinische Psychologie in Leiden de postmaster NIP | Kind en Jeugd gedaan.

Ik werk sinds 2008 in de jeugdzorg basis GGZ en specialistische GGZ. Hierin behandelde ik met name kinderen, maar ook ouders met deze klachten. Voor de oprichting van deze praktijk werkte ik als regiebehandelaar. Ik werk oplossingsgericht en gebruik motiverende en provocatieve gespreksvoering.

Deze praktijk is gestart, omdat ik het net even wat anders wil doen dan in de reguliere GGZ van mij gevraagd werd.

Net even anders…

Ik ben – denk ik – niet een doorsnee psycholoog. Beetje gek om over jezelf te zeggen, maar met deze zin kan ik je wel voorbereiden op wat er komen gaat, als je bij de Psychologiepraktijk in behandeling komt.

Geen stoornis, geen classificatie, geen hokje

‘Labels are for clothes’. Ooit maakte ik daar een best wel stellige post op LinkedIn over (de foto spreekt voor zich toch?). Ik hou niet van het hokjes denken, labels plakken, classificeren. Als Kinder- en Jeugd Psycholoog NIP ben ik daar wel toe bevoegd. Ik heb het gedaan, ik heb ermee gewerkt. En ik heb gezien dat niet iedereen opknapt van een diagnose of classificatie. En sommigen ook weer wel.

Als je je kan vinden op de manier waarop ik werk, is er eigenlijk geen klacht of probleem waar ik niet met je over in gesprek wil gaan.

Ik sluit aan bij je vraag, onderzoek waarom je doet wat je doet, kijk wat er speelde voorafgaand in je leven, hoe ben je met de gebeurtenissen omgegaan, waar wil je naartoe, wat is daarvoor nodig? En mocht je ik je niet kunnen helpen, gaan we samen op zoek naar passende hulp voor jou. Toch is het in sommige gevallen nodig om je door te verwijzen, bijvoorbeeld in situaties waarin je een gevaar bent voor jezelf of je omgeving, zoals bij ernstige eetproblematiek, psychoses of ernstige depressie/suïcidaliteit, waarvoor medicamenteuze behandeling nodig is.

Gesprekken met mij staan garant voor hard werken, confronterende (soms provocatieve) vragen die je hopelijk iets verwarren en je verder helpen.
Maar ook voor lachen, ontspanning, momentje waarop het helemaal om jou gaat en een opgelucht gevoel.

De vrouw achter de professional

Ik ben 18 jaar samen met mijn man en ik ben moeder van twee jongens (10 jaar en 12 jaar); ik ben gek op mijn kinderen én tegelijkertijd zijn het mijn grootste uitdagingen. Het zijn mijn grootste geluksbommetjes én het zijn de spiegeltjes waar ik niet altijd op zit te wachten. Mijn benadering is dus niet alleen gestoeld op kennis en professionele ervaring, maar ook als ervaringsdeskundige. Ik kan dus ook goed invoelen met welke struggles jij als ouder zit; bij mij vind je ook begrip vanuit herkenning.

En wie ben jij?

Oh, er is 1 klacht die ik niet behandel in mijn praktijk...

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar: spinnenangst. Zoek alsjeblieft een andere behandelaar. Want, gek misschien, maar daar ben ik zelf bang voor! Hoe grappig is dat? Tja, zo zie je maar, ik ben ook maar een mens… Je vraagt je misschien af waarom ik mij daar nooit voor heb laten behandelen? Heb ik wel! En daardoor kan ik er nu prima mee leven. Maar om exposure met jou te doen met een spin? Don’t push it, maar voor de rest? Wees welkom!

Social media

Volg mij op LinkedIn voor korte stories, tips of de laatste nieuwtjes.

Blogs

 • De online schandpaal?

  Auteur: Marijke Uithol Kinder- en jeugdpsycholoog met expertise in angst, trauma en rouw (www.ppmu.nl) Op 13 december 2022 werd ik geïnterviewd door RTL editie NL over een artikel van het AD.nl. Het artikel ging over de online schandpaal, het AD kopte met: Het interview duurde …

 • ‘Help! Mijn kind liegt!’ 

  Is het liegen of de wereld mooier maken dan dat hij is? ‘Waarom lieg je tegen mij?’. Voor mij spreekt een moeder haar dochter op wanhopige toon aan. De dochter kruipt ineen: ‘Ik lieg niet!’ ‘Lieg niet!’ Roept vader boos.  Het meisje maakt zich groot …

 • Seksueel misbruik en de boze psycholoog

  Als een traumaverhaal van je clïent je boos maakt.Een verhaal over secundaire traumatisering Auteur: Marijke UitholKinder- en jeugdpsycholoog met expertise in angst, trauma en rouw Hoe voorkom jij secundaire traumatisering? Secundaire traumatisering is een onbewuste reactie van een hulpverlener op de traumatische verhalen van zijn …

 • Praten met je kind over de oorlog

  Praten met je kind over de oorlog, hoe doe je dat? Wat zeg/vraag je wel en wat niet. Zijn er regels voor? Auteur: Marijke UitholKinder- en jeugdpsycholoog met expertise in angst, trauma en rouw Leeswijzer: daar waar hij/hem staat, kan ook zij/haar gelezen worden Waarom …

 • Traumasporen in het lijf

  Traumasporen in het lijf

 • Hoogbegaafdheid

  Als je googled op kenmerken van hoogbegaafdheid (HB) dan weet je ‘net niets’; de gedragingen die mensen met een HB-profiel kunnen hebben, lopen zo uiteen dat bij wijze van spreken het merendeel van de mensen HB is. En er kleeft toch een beetje een nare …

Of klik hier: https://psychologiepraktijkmarijkeuithol.nl/blog/

Expert bij Ouders van Nu

Ouders van Nu is een maandblad en verzamelt, checkt en verspreidt al meer dan 50 jaar relevante informatie voor (aanstaande) ouders. Zij werken met bijna 50 experts samen die voor hun evergreen content (artikelen die jaarlijks herhaald worden) vrijblijvend checken, om op die manier de content met expertise te onderleggen en onderbouwen. Daarnaast worden experts ook op andere kanalen ingezet+ voor live sessies, podcasts, een plek als spreker op het In de wolken festival of juist voor het blad.

Klik op de foto om naar mijn expert-pagina te gaan bij Ouders van Nu. Daar vind je onder andere artikelen waar ik aan mee heb gewerkt.

In de media…

Mei 2023 op Nu.nl Klik op de foto om naar het artikel te gaan.

Mei 2023 op ouders van nu.nl Klik op de foto om naar het artikel te gaan.

Op 13 december 2022 werd ik door RTL Editie NL geïnterviewd over een nieuwbericht ‘aan de online schandpaal’ (zie minuut 1:06)

Februari 2022 op Nu.nl. Klik op de foto om naar het artikel te gaan.

Maart 2021 stond ik op de homepage van het AD met een artikel over bevallingstrauma’s. Klik op de foto om naar het artikel te gaan.

September 2021 stond ik in het AD met een artikel over de Plankees Schoolagenda. Klik op de foto om naar het artikel te gaan.

Marijke: Het magazine

1 april 2022. Op deze datum ontving ik de sleutel van het PPMU- en Butskeeskantoor. Ter gelegenheid van deze bijzondere mijlpaal hadden mijn collega’s alle creativiteit en inspiratie bij elkaar gezocht om hun waardering uit te drukken.
“In deze speciale uitgave word jij meegenomen in het ontstaan van de Butskees-methode, maak jij kennis met alle teamleden, word je ontroerd door dierbare woorden, mag je je dromen najagen en leer je meer over Marijke.”

[ipages id=”1″]

Podcast bij Omdenken

Ben je nieuwsgierig naar mij als persoon geworden? Luister dan de podcast!
Ik heb begin 2021 meegedaan met een podcast van #Omdenken met Berthold Gunster (je weet wel, van die quotes met rode achtergrond en witte letters). Want als ik je vraag om je kwetsbaar naar mij op te stellen, moet ik zelf het goede voorbeeld geven toch?

NOTE: deze podcast gaat over mijn werk binnen de vergoede jeugdzorg, waarin je gebonden bent aan allerlei regels, kaders en beperkingen. Je kan niet altijd meegaan in de wensen van de hulpvrager (in de podcast genoemd ‘de cliënt’) en dat schuurt…

Je leert ook gelijk dat ik alles in werk stel om jou te helpen! En hoe het voelt als je door allerlei omstandigheden ‘je werk niet goed kan doen’.

En dat meer dan 44.000 mensen de podcast geluisterd hebben, is toch te gek! Heb jij het al geluisterd? Wandelschoenen aan, oortjes in en druk op play.

En in de follow-up

Aan het eind van het seizoen vraagt Omdenken aan een aantal deelnemers ‘Hoe is het nu?’. Ook in die aflevering ben ik te horen op 11.10 minuten. Al weet jij al hoe het verder ging: ik zei mijn werk op in de vergoede jeugdzorgsector en startte deze praktijk!

Mijn opleidingen en cursussen

2022                         Gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) EVC voor psychologen
2022                         Mentalisation Based Treatment RINO Utrecht
2022                         Werkbegeleiding en supervisie RINO Utrecht
2022                        EMDR Flash 2.0 Enhancing Trauma Treatment
2021                         EMDR Vervolgopleiding EMDR (volwassenen met specialisatie kind en jeugd)
2020                         Schematherapie bij adolescenten King
2020                         Klinische Kinderneuropsychologie Jeugdzorgacademie
2020                         Projectieve materialen RINO Amsterdam
2020                         Inleiding in de Systeemtherapie (60 uur) KING
2020                         Geweldloos Verzet / Verbindend Gezag KING
2019                         Traumasensitief werken E-learning jeugdzorg leert online
2019                         Provocatieve coaching Jeffrey Wijnberg
2019                         Motiverende gespreksvoering RINO Utrecht
2019                         De gedragswetenschapper als coach Jeugdzorgacademie
2019                         Acceptance and Commitment Therapy basisopleiding See True
2019                         Kinderen in de rouw KING
2019                         Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag bij jongerenKING
2019                         Jeugd- en gezinsrecht – Jeugdzorgacademie
2019                         EMDR basisopleiding– EMDR (volwassenen met specialisatie kind en Jeugd)
2019                         Kinder- en Jeugdpsycholoog 2019-2021 (postmaster) Nederlands Instituut Psychologen (NIP)
2018                         Cognitieve Gedragstherapie basisopleiding (100 uur) KING
2018                         NIKA (hechting) diagnostiek en behandeling Jeugdzorgacademie
2017                         School Companion – zintuiglijke informatieverwerking op school Anders Kijken Naar Kinderen
2017                         Veiligheid – Aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties Patan
2016                         Sensorische Informatieverwerking bij kinderen RINO
2015                         Wijzer bij Scheiden Medling
2015                         Complexe echtscheidingen Jeugdbescherming West
2014                         Seksualiteit – het vlaggensysteem Cardea
2014                         Executieve Functies Cardea
2014                         Creatief Hulpverlenen Cardea
2014                         Beroepscode en Tuchtrecht NVMW
2014                         Trainer methodiek Gezamenlijk Inschatting Zorgbehoefte NJI
2011                         (V)echtscheidingen Cardea
2011                         E-Hulp Cardea
2009                         Signs of Safety Cardea
2009                         Sensorische Informatieverwerking Cardea
2008                         Gezin Centraal (Arjan Bolt) Cardea
2007                         Clinical Psychology (master) Universiteit Leiden


Mijn registratienummers

Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ): 111016320
Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP): 00230742
Vereniging EMDR Nederland (VEN): 36606
Kamer van Koophandel (KvK): 81808143
AGB code Psychologiepraktijk Marijke Uithol: 94066253
AGB code Marijke Uithol: 94108890


Kennis delen

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!


Heb je na het lezen vertrouwen gekregen dat ik je kan helpen?

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!