Klik hier om naar intelligentieonderzoek voor volwassenen te gaan.

Waarom bij de PPMU een intelligentieonderzoek?

 1. Je hebt direct de uitslag!
 2. Je bepaalt zelf hoe uitgebreid je het traject wilt; de kosten zijn afhankelijk van het gewenste pakket.
 3. Digitale afname! Het intelligentieonderzoek wordt afgenomen op een Ipad; je kind hoeft niet te schrijven.

In de Psychologiepraktijk maken we gebruik van de WISC-V-NL | Wechsler Intelligence Scale for Children; een individueel toepasbaar klinisch instrument waarmee het intellectuele vermogen van kinderen tussen de 6-17 jaar kan worden bepaald.

IQ is de afkorting voor intelligentiequotiënt. Je cognitieve/verstandelijke vermogen wordt hiermee uitgedrukt in een getal. Het gemiddelde IQ is 100, dus als je bijvoorbeeld hoger scoort dan 100 dan ben je ten opzichte van de gemiddelde mens beter in dat gebied van vaardigheden.

Binnen je profiel heb je sterktes en zwaktes.

De Primaire Indexen die gemeten worden zijn:

 • Verbaal begrip
 • Visueel-ruimtelijk
 • Fluïde redeneren (het vermogen om nieuwe, onbekende problemen op te lossen)
 • Werkgeheugen
 • Verwerkingssnelheid

De Secundaire Indexen die gemeten worden zijn:

 • Kwantitatief redeneren (redeneren met getallen, wiskundige concepten)
 • Auditief werkgeheugen
 • Non-verbaal
 • Algemene vaardigheid
 • Cognitieve competentie

Met name bij kinderen/jongeren is het helpend om een meting te doen op je sterke en minder ontwikkelde kanten. Zo kunnen we de behandeling goed afstemmen en gerichte handelingsgerichte adviezen geven aan school en ouders. Een intelligentieonderzoek is hier het beste onderzoeksmiddel voor.

Een intelligentieonderzoek bij kinderen wordt ingezet bij bijvoorbeeld klinische vragen, zorg-gebonden vragen, het richting geven aan school- of studiekeuzes of bij beroepsoriëntatie. De WISC-V-NL wordt ook vaak ingezet als hulpmiddel bij ander (ook klinisch of neuropsychologisch) onderzoek.

Hoe het werkt:

Basispakket intelligentieonderzoek 495,- euro

 1. Een kennismakingsgesprek waarin we stilstaan bij de reden van het onderzoek.
 2. Een onderzoeksmoment van ongeveer twee uur op een ochtend.

De (getallen van het IQ) uitslag ontvang je direct na afloop van de test; de algemene intelligentie en de deelgebieden van de intelligentie. Ook ontvang je een algemene uitleg van de getallen. 

Basispakket inclusief uitgebreid verslag €595,-

Indien gewenst: wordt er een verslag met een advies geschreven (de kosten hiervoor worden extra in rekening gebracht en komen neer op 1 uur reguliere uurprijs van €97,50). In de rapportage wordt uitleg gegeven bij vaktermen en een persoonlijk advies op maat. In dat rapport zullen handelingsgerichte adviezen gepresenteerd worden passend bij het intellectueel profiel.

Basispakket inclusief uitgebreid verslag en gesprek op school (60 minuten) €695,-

Indien gewenst: Een gesprek waarin het onderzoeksverslag gepresenteerd wordt aan ouders, kind en (in de meeste gevallen – indien gewenst) de leerkracht/intern begeleider van de school.

Intelligentieonderzoek op scholen

Indien een school meerdere IQ-bepalingen wil doen bij leerlingen, is het mogelijk om -indien de school daartoe ruimte heeft, een relatief geluidsdichte kamer met weinig afleidende stimuli- het intelligentieonderzoek op school plaats te laten vinden.

Ben je een intern begeleider, heb je geen behoefte aan een uitgebreid verslag, wil je snel de uitslag van een intelligentieonderzoek en heb je meerdere kinderen, mail voor de mogelijkheden.
Staffelkorting: Het is mogelijk met elkaar een afspraak te maken om binnen een schooljaar een X aantal intelligentieonderzoeken in te kopen tegen gereduceerd tarief. Bij de afname van een aantal tegelijkertijd wordt er gewerkt met staffelkorting.

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!