“Soms staat het kind centraal, soms de ouder, maar in alle gevallen worden ze samen geholpen.”

Het uitgangspunt voor de ouderbegeleiding is om aan te sluiten bij de vragen die je als ouder hebt.

Psychologiepraktijk Marijke Uithol biedt verschillende vormen van gezinsbehandeling, zodat er voor elke vraag een oplossing geboden kan worden. Soms drijft het gedrag van je kind je tot wanhoop toch? We bieden geen standaard behandelingen: bij ons heb je altijd een traject op maat, waarin gezamenlijk gekeken wordt wat passend is bij jullie en ook individuele gesprekken met één ouder een mogelijkheid zijn.

In de ouderbegeleiding kun je als ouder het volgende verwachten:

  • Systeem-therapeutische interventies zoals een gezinsopstelling (dit kan mét of zonder het kind).
  • Psycho-educatie over de klacht en instandhoudende factoren.
  • Leren kijken áchter het gedrag: waarom doet mijn kind wat hij/zij doet? Grenzen leren stellen én in liefdevolle verbinding blijven met je kind door middel van het inzetten van technieken uit de Butskees-methode, zoals oplossingsgerichte en motiverende gesprekvoering.
  • Interventies uit de methode Geweldloos Verzet.
  • Verslaglegging van het behandelplan en een eindverslag.

Natuurlijk werkt het het fijnst als je kind ook in de kamer aanwezig is. Echter is het niet noodzakelijk. Je kan jouw gezin/jouw interactie met je kind zien als radartjes die in elkaar schuiven.

Als jij jouw manier van handelen verandert
(met andere woorden: als jij van richting verandert),
werkt dit altijd door op de ander.

Gezinsbehandeling is een intensief traject. Hoe intensief, dat bepaal je zelf. Is er geen ruimte om wekelijks af te spreken? Geen probleem, dan passen wij onze planning daarop aan. We proberen hierin zoveel mogelijk rekening te houden met jullie agenda-wensen. Onze praktijkondersteuner neemt hiervoor persoonlijk contact met jullie op om samen de afspraken in te plannen. Zo hou jij de controle over je eigen agenda.


De webinar van Marijke Uithol ‘Van gedoe naar gezelligheid in je gezin‘ (opgenomen in 2021).



Je houdt zoveel van je kind. Je doet zo je best. Je hebt al van alles geprobeerd. Je hebt internet al afgespeurd en je omgeving om hulp gevraagd. En toch lukt het niet.

Dat frustreert.

Angsten, bepaalde vormen van dwang, schoolweigering, opstandig gedrag… De kleinste meningsverschillen kunnen tot grote discussies. Je balanceert tussen straffen ent toegeven, wat slechts tot verdere escalaties leidt.

Het probleem wordt door bepaalde factoren in stand gehouden, waardoor het probleem niet uit zichzelf verminderd. Deze in standhoudende factoren zijn vaak heel logisch, bijvoorbeeld:

  • Een angstig kind roept op dat je het kind wil beschermen. Door het kind te beschermen leer het niet om de angst te verminderen door zelf daar iets aan te doen.
  • Een agressief kind roept op dat je dat je de macht terug wil pakken als ouders, waardoor de escalatie toeneemt. Of juist terugdeinst van zijn boosheid en jezelf wegcijfert om escalatie te vermijden. Het kind leert niet anders omgaan met zijn gevoelens van frustratie.

Het uitgangspunt van de ouderbegeleiding:

‘Je kan het gedrag van de ander niet veranderen, maar je kan wel je eigen gedrag aanpassen’.

Je hebt ontdekt dat je je kind niet kan dwingen tot ander gedrag. Helaas. Maar je kan je wel verzetten en actief stelling nemen tegen dit gedrag.

‘wij zijn niet langer bereid op deze voet verder te gaan en we zullen er alles aan doen wat is ons vermogen ligt om de situatie te veranderen, behalve jou fysiek of verbaal aan te vallen.’

Door de oudergesprekken wordt een poging gedaan de onderlinge communicatie in het gezin te verbeteren (oftewel, moeilijk gezegd, de niet-helpende gedrags- en interactiepatronen in je gezin ook onder de loep genomen).

De effecten van gezinsbehandeling bij PPMU:

  • Er is een afname van het gevoel van machteloosheid en van conflicten.
  • Er is een toename van positief contact.
  • Ouders zijn in staat steunpersonen te betrekken en verzoeningsgebaren te maken.

Heb je nog vragen?

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!