Paarden spiegelen als geen ander het gedrag van mensen. Dit doen ze van nature omdat ze super gevoelig zijn. Paarden zijn namelijk vluchtdieren, prooidieren en kuddedieren. 

In de natuur leven paarden in kuddes en door lichaamstaal letten zij op elkaar en vluchten zij wanneer de leider vlucht. Door deze eigenschap reageren zij feilloos op de innerlijke toestand van de mensen.

Het inzetten van paarden bij het coachen in gezinnen kan worden gebruikt om te ontdekken en beter inzicht te krijgen in de gezinssituatie. De onderlinge verhoudingen en communicatie- en interactie worden door

De opdracht wordt niet op het paard uitgeoefend en je hoeft geen verstand van paarden te hebben.

Waarom paarden? Juist paarden!

Het paard is een kuddedier en dus op de ander gericht. Maar het is ook vluchtdier, dat snel moet kunnen inschatten of hij met een potentiële vijand te maken heeft of niet. Daarbij merkt hij ook de kleinste non-verbale signalen op.
Het paard is zo in staat om snel de innerlijke gemoedstoestand aan te voelen van degene met wie hij contact heeft.
Daarbij reageert hij direct op wat het voelt en ziet en doet dat zonder te (ver)oordelen. Hij reageert anders op ons als we vrolijk zijn dan wanneer we boos of verdrietig zijn. Met zijn reactie houdt het paard ons de spiegel voor. Hij maakt ons bewust van ons eigen gedrag en stimuleert ons dat te veranderen. En ook dát wordt door het paard gelijk weer teruggeven. En zo zien we ook de verandering die we zelf hebben gerealiseerd.
Vanuit het contact met het paard kan er gewerkt worden aan (zelf)vertrouwen, aan het uiten van emoties en het vinden van verborgen emoties, aan het grenzen stellen en jezelf zijn. Je gaat op zoek naar je eigen kracht!

www.veengat.nl

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!