Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een klachtgerichte, kortdurende behandeling. De therapie gaat ervanuit dat gedachten invloed hebben op uw emoties en gedrag. Cognitieve gedragstherapie is in onderzoek effectief gebleken bij de behandeling van verschillende psychische problemen en verslavingsproblematiek.
“anders leren denken en anders leren doen”
Mensen met psychische klachten gaan vaak uit van negatieve veronderstellingen, zoals ‘Ik ben niets waard’ of ‘In mijn leven is alles ellendig verlopen’. Mogelijk herken je dergelijke veronderstellingen bij jezelf. Deze gedachten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je somber of angstig in het leven staat.
In de cognitieve therapie leer je deze gedachten te herkennen en gaandeweg te vervangen door meer rationele gedachten. Tijdens een klachtgerichte behandelvorm als CGT ligt de focus bij de klachten zelf en de last die je ervan ondervindt in je dagelijks leven. Er wordt gestart met een uitgebreide analyse van de klachten. Wanneer, hoe vaak, waar komt het voor? Wat denk je en wat doe je dan?