Gezien de grote interesse in prikkelverwerking en het begrip HSP
bied ik een verdiepende masterclass aan voor ouders, leerkrachten en behandelaren.


  • Klein gezelschap; max 10 deelnemers. Zo blijft er voldoende ruimte voor contact en vragen gedurende de masterclass. 
  • Persoonlijk! We behandelen zelf ingebrachte voorbeelden d.m.v. door jou ingevulde (en door mij uitgewerkte) Sensory Profile over je kind/pupil/cliënt.
  • Praktische tips! We behandelen de tips en adviezen die passen bij de 4 kwadranten van Dunn. Deze tips kan je toepassen op het profiel van jouw uitgewerkte Sensory profile.
  • Voor ouders, leerkrachten en behandelaren
  • Deze masterclass biedt tips voor kinderen t/m de leeftijd van 12 jaar.

KOSTEN

2 Avonden inclusief de scores van één Sensory Profile-vragenlijst kost
95 euro

Wil je deelnemen aan de masterclass én een uitgewerkt verslag inclusief een aantal tips en adviezen passend bij het profiel kost
250 euro

Kun/wil je niet deelnemen maar ben je wel benieuwd naar het zintuigelijk profiel van je kind of wil je een extra Sensory Profile:
Een uitgewerkt adviesverslag van de Sensory Profile kost
200 euro


Data:

  • Dinsdag 11 mei 2021 van 20.00-21.30
  • Dinsdag 25 mei 2021 van 20.00-21.30

Wat komt aan bod: 

  • Wat betekenen de begrippen prikkelverwerking en HSP (High Sensitive Person).
  • De werking van de hersenen.
  • Prikkelverwerking volgens de theorie van Dunn.
  • Activatie en relaxatie regulatie strategieën. 

Werkwijze:

Voorafgaand aan de materclass ontvang je een Sensory Profile (voor kinderen tot 12 jaar) die je invult voor één van je kinderen. Ik werk deze voor je uit en gezamenlijk bespreken we deze. Op deze manier leer je kijken door de ZIP-bril.

Via Zoom neem je deel aan twee interactieve bijeenkomsten. Enige voorkennis van prikkelverwerking is een vereiste. Mocht je dit niet hebben, ben je vooraf aan deze masterclass welkom bij de webinars over Autisme of ADHD-Werken met aandacht.

Met de praktische tips kun je direct aan de slag in de thuissituatie, in je klas of in behandeling.


Prikkelverwerking volgens de theorie van Dunn

Ieder mens is uniek, ook in het verwerken van prikkels. De verschillende sensorische (zintuiglijke) patronen beïnvloeden de manier waarop je reageert op dingen die je leven gebeuren.

In haar boek “ Leven met sensaties” schrijft Winnie Dunn dat hersenen werken op basis van drempels. Mensen met een hoge drempel merken prikkels niet snel op, mensen met een lage drempel merken input van buiten juist snel op. Als mensen een hoge drempel hebben dan hebben ze meer input nodig om in actie te komen. De verschillen tussen mensen zijn niet absoluut, ze liggen eerder op een continuüm.

Mensen kunnen (tot op zekere hoogte) kiezen hoe zij reageren. Sommige mensen hebben een passieve strategie om hun reacties te reguleren en andere mensen hebben een actieve strategie. Bij een actieve zelfregulatie regelen mensen actief de sensorische input waarmee ze problemen hebben. Bij passieve zelfregulatie laten mensen de prikkels over zich heen komen.

Als je de drempels en strategie in een matrix zet, krijg je volgens Winnie Dunn de volgende indeling van typische manieren van prikkelverwerking:

Toeschouwer/gebrekkige registratie (passief met hoge drempel)
Een toeschouwers heeft een hoge drempel en passieve strategie daarom hebben ze meer sensorische informatie nodig. Ze merken niet op wat anderen steeds waarnemen. Toeschouwers zijn over het algemeen gemakkelijk in de omgang. Ze kunnen ook wel als lui of ongemotiveerd bestempeld worden.

Prikkelzoeker (actief met hoge drempel)
Een prikkelzoeker heeft een hoge drempel en een actieve strategie. Daarom wil een prikkelzoeker altijd meer. Ze creëren opwinding en verandering om zich heen om alert te blijven.

Sensor/Gevoeligheid voor prikkels (passief en lage drempel)
Sensors hebben een lage drempel en een passieve strategie. Sensors merken de meeste informatie om zich heen op. Ze zullen bijvoorbeeld sneller vragen of de tv of radio wat zachter kan. Sensors hebben duidelijke ideeën over hoe situaties moeten worden aangepakt.

Prikkelvermijder (actief en lage drempel)
Prikkelvermijders hebben een lage drempel en een actieve strategie. Ze houden van orde en routine want zo blijft hun leven rustig en beheersbaar. Ze voelen zich goed als er een strak plan is. Prikkelvermijders houden er niet van als dingen te snel veranderen.

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!