Hoe Corona een vorm van rouwverwerking is

Iets of iemand verliezen is niet fijn. Het is pijnlijk. We doen het liever niet. En toch kunnen we het niet voorkomen. Als je dealt met somberheid, is misschien de gratis webinar over somberheid iets voor jou (maandag 22 maart om 20.00-21.30). Check hier hoe je kan aanmelden.

Ben (of ken) je een jongere/jong-volwassene die niet lekker in zijn/haar vel zit? Dan zijn de links naar gratis online programma’s misschien iets voor jou.

Heb je corona gehad en heb je moeite met het dealen met de gevolgen? Klik hier voor een overzicht van behandelmogelijkheden voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Als ik kijk naar de toename van meldingen in mijn vaste woensdag-crisisdienst afgelopen tijd, durf ik wel te stellen: somberheid neemt toe. Corona is daar ook ineens. Dus het voelt logisch om te concluderen ‘door Corona neemt de somberheid toe’. Ik wil graag voorzichtig zijn met dit soort oorzaak-gevolg uitspraken. Circulariteit is in mijn vakgebied essentieel. Hoe Corona een vorm van rouwverwerking is en kan leiden tot somberheid:

Verlies van mensen

Het staat buiten kijf dat Corona voor iedereen grote gevolgen heeft. Op allerlei manieren is er sprake van rouw; in het ergste geval is er verlies van een dierbare waar geen afscheid van genomen kon worden. Een groot gevoel van machteloosheid speelt op. Maar ook als je wel afscheid hebt kunnen nemen, kunnen machteloosheid en boosheid de overhang nemen in je rouwproces.

Verlies van je uitlaatklep

Je hebt veel activiteiten ‘verloren’ door Corona; wat normaal gesproken je uitlaatklep was, waardoor je de stressoren in je leven aankon, viel weg. Dat is voor iedereen anders: je vriend(inn)en minder zien, je familie. Sporten ging niet door, etc. Hierdoor kunnen gevoelens van somberheid zijn toegenomen, eenzaamheid en gebrek aan perspectief voor de toekomst. Mogelijk heb je zelfs toegenomen gedachten aan de dood.

Verlies van vertrouwen in je lichaam

Weer anderen dealen dagelijks met de gevolgen van het zelf hebben gehad van Corona. Hun lichaam werkt niet meer zoals voorheen, ook dat kun je zien als verlies.

Hulp nodig?

Het is niet altijd nodig om professionele hulp in te schakelen. Wij zijn als mensen weerbare wezens, we buigen en veren vaak na een tijdje als vanzelf weer terug. Toch zijn er een aantal aandachtspunten die de kans op een verandering van normale somberheid naar een depressie kunnen vergroten: erfelijkheid is bij depressie de belangrijkste biologische factor. Bij vrouwen komt een depressie twee keer zo vaak voor als bij mannen. Andere mogelijke biologische factoren zijn een stress-, hormoon- of immuunsysteem dat in de war is. Maar ook het gebruik van medicijnen, alcohol en drugs kunnen het ontstaan van een depressie veroorzaken. Een hogere kans bestaat er ook voor mensen die lijden aan andere ziekten, zoals dementie, de ziekte van Parkinson of na een beroerte.

Als je kan terugvallen op een steunende omgeving, je komt uit een fijn gezin en hebt een relatief zorgeloze jeugd gehad, je hebt een optimaal stress-, hormoon en immuunsysteem is er dikke kans dat deze somberheid na een periode als vanzelf verdwijnt. Blijf je last houden van je klachten, neem dan contact op met je huisarts of met de Psychologiepraktijk Marijke Uithol.

Bronvermelding: Hersenstichting

Ik ben gek op kennis delen! Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe webinardata, trainingen, gratis werkbladen, leuke feitjes en praktische tips!